Стресът  се е превърнал в част от живота ни –

...
Стресът  се е превърнал в част от живота ни –
Коментари Харесай

Болести, причинени от стреса

Стресът  се е трансформирал в част от живота ни – у дома, на работното място, на път за работа. И в случай че краткосрочният стрес ни държи съсредоточени, то систематичният е извънредно нездравословен за здравето, повлиява отрицателно работоспособността, способността за концентриране, прочувственото и физическото здраве, отключва голям брой болести.
Кои за заболяванията, за които стресът носи съществена виновност?
На първо място това са сърдечно-съдовите болести. Продължителният стрес води до неконтролируемо производство на адреналин, който покачва кръвното налягане и въздейства отрицателно на сърдечната активност. Наблюдават се интензивен пулс,  хипертония. Ако не се обърне съществено внимание на протичащото се в организма и не бъдат подхванати ограничения за превъзмогване на напрежението, намиране на мира и разтоварване, съчетани с грижа за здравето, може да има тежки последствия – инфаркт.
Стресът отключва и редица автоимунни болести. Това са заболявания, при които имунната система атакува и унищожава личните тъкани и органи. В резултата на систематичен стрес могат да се отключат Множествена склероза, Хашимото и други автоимунни заболявания, които мъчно се поддават на лекуване, имат тежки здравословни последствия, хронични са и съпътстващи пациента до края на живота му.
Астмата също се усложнява под въздействието на напрежението. Не са редки случаите на астматична рецесия, подбудена от стрес.
Стресът води и до затлъстяване. Механизмът е следният – уплашеният човек има по-високи равнища на кортизол. Кортизолът като стероиден хормон води до струпване на непотребни килограми и мазнини в тялото, които са разпределени най-често в региона на корема. Затлъстяването в талията покачва кръвното налягане и основава предпоставки за сърдечно-съдови болести.
Научни проучвания, траяли десетки години, изрично сочат, че стресът е повода в част от случаите за развиването на диабет. Рискът са покачва с съвсем 50% при хора, изложени на продължителен стрес на работното място.
Алцхаймер е болест, чието начало също може да бъде отключено под влияние на систематичния стрес. Той провокира натрупването на неразтворимия тау протеин, отговорен за невродегенеративни болести, каквото е и Алцхаймер.
Стресът работи отрицателно освен на физическото положение и здравето на тъкани и органи, само че и на психическото здраве. Продължителният стрес може да отключи редица психологични болести. Най-често предизвиква тежка меланхолия, снижена самокритика и некадърност за справяне с ежедневните действия у дома и на работното място. Т.нар. прегаряне, за което е съвременно да се приказва, в действителност е последица от мощния и нескончаем стрес.
Организмът реагира на напрежението посредством самостоятелната нервна система и посредством ендокринната. Жлезите с вътрешна секреция на ендокринната система отделят адреналин, повишаващ кръвното налягане и създаващ заплаха за здравето, а мозъкът отделя химични вещества, под чието влияние се покачват сърдечната периодичност, кръвната захар, мастните киселини в кръвта, което е причина за влошено здраве. Редуцирано под влияние на напрежението е и производството на лимфоцити, което води до намаляване на имунната система и съпротивителните защитни сили на организма по отношение на вируси и бактерии. Резултатът от напрежението са чести настинки, вирусни болести, отмалялост и безсилие.
Системният стрес изчерпва и доста от витамините и минералите в тялото като магнезия, предизвиквай тежки дефицити с всички неприятни последствия за самочувствието и здравето.
И не на последно място – стресът води до прибързано стареене.  Освободете се от него с обичани занимания, спорт, сън и положително въодушевление, с цел да бъдете млади, красиви и здрави.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР